ABERLOUR 15Y
Podobné produkty
Popis produktu
PODROBNÝ POPIS K RUMU Hodnocení whisky Aberlour 15y, dle Michaela Jacksona: Barva: jantarová. Aroma: sladové, kořeněné, mátová karamela. Tělo: pozoruhodně měkké a hladké, střední až plné. Chuť: výrazně přetrvávající chuť v ústech s dlouhotrvajícím vývojem příchuti, sladkost a kořeněná suchost v charakteru sladu, muškátová a po bobulovém ovoci. Dokončení: přetrvávající, hladké, aromatické, čisté. O palírně Aberlour: Palírnu Aberlour založili v roce 1826 James Gordon a Peter Weir. Známa byla také pod názvy Aberloir či Aberlour House. Palirna vyhořela a v roce 1879 byla Jamesem Flemingem obnovena. V roce 1892 opět vyhořela. Od roku 1974 je v majetku Campbell Distillers (dnes součást Pernod Ricard), držitelem licence je Aberlour-Glenlivet Distillery Co. Společnost Campbell Distillers objem výroby zdvojnásobila. Vodu bere Palirna z Dunstan´s Well na Ben Rinnes a z Lynn of Ruthrie. Zajímavostí je, že na etiketě je uveden rok 1879, což je rok, kdy byla po požáru obnovena. Založena byla v roce 1826. Říká se, že ve studni St. Drostan, která byla po dlouhou dobu vyschlá, jakoby zázrakem opět vytryskla, poté co whisky z palírny Aberlour dostala první mezinárodní ocenění. V osmdesátých letech 20. století začala Palirna výslednou whisky míchat z většího počtu sudů po sherry, než dříve a whisky začala být výše hodnocena. Většina nyní zraje v sudech po sherry, jen malá část v sudech po bourbonu.